Vicariatul Greco Catolic Ucrainean din Romania

Vicariatul greco-catolic ucrainean din sighet | Vicariatul grecocatolic ucrainean

Parohia Sighet

Biserica construita intre anii 1791-1807 este una din cele mai vechi lacase de cult de pe teritoriul municipiului si deservea credinciosii greco-catolici ucrainieni din Sighet si imprejurimi.

Prin decretul 358/1948 emis la 1 decembrie de Inaltul Prezidiu al Marii Adunari Nationale, s-a stabilit desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma, in consecinta si a Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din Romania (de care apartinea biserica din Sighet) si exproprierea tuturor bunurilor acestora catre Biserica Ortodoxa Romana. Astfel pentru credinciosii ucrainieni care au trecut la ortodoxie in 1948 s-a infiintat Vicariatul Ortodox Ucrainean din Romania cu sediul la Sighet. In acest context Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Sighet devine una de rit ortodox ucrainean.

După Revoluția din decembrie 1989 și abrogarea actului de desființare a Bisericii Române Unite cu Roma, Biserica Greco-Catolica Ucraineană a fost reînființată în 1990 si a fost plasată în jurisdicția Episcopiei române unite a Maramureșului, cu sediul la Baia Mare.

Din 1990 până in 2001 Liturghiile se celebrau la capela Protopopiatului Greco-Catolic Român, și din 2001 până in octombrie 2013 la capela de pe Bogdan Vodă.

Sfințirea locului pentru o nouă biserică a avut loc pe 5 august, 2012 de P.S. Vasile Bizău și un sobor de preoți ucraineni și români Greco-Catolici. Construirea bisericii a început Pr. Pituleac Gheorghe in septembrie 2012 și a fost continuată de Pr. Vicar General Dubovici Mihai din octombrie 2012. Începănd din 14 octombrie 2013, Liturghiile se celebrează la biserică, chiar fiind neterminată.

Biserica va fi sfințită pe 24 August 2014. Hramul bisericii se celebrează pe 14 octombrie stil vechi: “Acoperământul Maicii Domnului” (Покровa Пресвятої Богородиці).