Vicariatul Greco Catolic Ucrainean din Romania

Parohia din Valea Viseului | Vicariatul grecocatolic ucrainean

Parohia din Valea Viseului

DSCN0403DSCN0402

Hramul Sf. Evharistii a avut loc pe 19 iunie, 2014

Scurt istoric al parohiei greco-catolice ucrainiene Valea Vișeului

După evenimentele din decembrie 1989, cu mari sacrificii și jertfe umaneRomânia și-a recâștigat Libertatea. În baza acestui dar de la Dumnezeu, și Biserica Greco-Catolică, care a fost interzisă odată cu instaurarea regimului ateist-comunist și-a regăsit și ea libertatea. Acum putea să iasă și ea din clandestinitate și să vestească nestingherit Cuvântul lui Dumnezeu, chemare la adevărată libertate. Acum putea să-și ceară drepturile ce i-au fost confiscate, să-și recapete locul cuvenit în societate. Se reîntorc la biserica lor persecutată preoții împreună cu comunitățile lor. Încep să se înființeze parohii greco-catolice noi.

Comunitatea ucrainiană din România nu a fost ocolită de aceste schimbări. Într-un ritm mai lent dar sigur încep să se redeschidă parohiile greco-catolice. Credincioșii, mai ales cei mai în vârstă care mai țineau minte cum au fost siliți să părăsească biserica lor, să renunțe la icoanele din biserică, la rugăciunile comunitare (recitarea rozarului, caleaa crucii) se străduiesc să înființeze comunități greco-catolice prin satele ucrainiene. Doar lipsa vocațiilor la preoție a tinerilor face ca redeschiderea parohiilor greco-catolice să fie amânată.

În anul Domnului 2000 a luat naștere și comunitatea greco-catolică din satul ucrainian Valea Vișeului ce aparține administrativ de comuna Bistra. La inițiativa unui grup de credincioși, printre care și domnul Traista Nicolae, s-a luat hotărârea de a înființa o nouă parohie greco-catolică ucrainiană.

La 8 martie 2000 a fost deschisă oficial parohia greco-catolică ucrainiană din Valea Vișeului, cu binecuvântarea P.S. Ioan Șișeștean, episcop greco-catolic de Maramureș și Sătmar, și înregistrată legal, figurând în schema de Funcțiuni și Personal a Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, schemă comunicată și Secretariatului de Stat pentru Culte, în conformitate cu legea nr. 9/31 decembrie 1989 și legea 126/24 aprilie 1990. Preot paroh a fost numit preotul Colopelnic Vasile, proaspăt absolvent al „Academia Alfonsiana” din Roma. Din comitetul de conducere au mai făcut parte curatorii Surduc Petru, Sambor Mihai, Slavita Vasile și cantorii Traista Nicolae și Pitulec Volodea.

Imediat după înființarea parohiei a început construcția bisericii parohiale din lemn. Prin strădania credincioșilor noștri și a altor oameni de bine din țară și din străinătate (mai ales cu ajutorul pr. Mihai Dubovici, pr.Vasile Godenciuc cu familia, pr. Iura Godenciuc cu familia) biserica a fost edificată între 2000-2001.

Din „Șematismul Veneratului Cler al Eparhiei Greco-Catolice Române a Maramureșului pe anul 1936”, retipărit, la pag. 146, reiese că la Valea Vișeului exista biserica din lemn din 1925, cu hramul „Pogorârea Sfântului Spirit”, curator era Slavita Vasile, cantor Ivan Hosciuc, nr. sufletelor greco-catolice 1232, romano-catolice 15, izr. 109 (casa de rugăciune).

Pomenim aici numele preoților de pie memorie care au slujit cu vrednicie în parohia noastră: Fedorovici Teodor din Dubove, Ucraina, 1875-1876; Nahorniac Marian Eugen 1933-1944; pr. Dutca Andrei 1945-1979; pr. Colopelnic Vasile 2000-2004; pr. Țesliv Andrij, Kolomia Ucraina, 2004-2006; Stoica Vasile 2006-2007; pr. Colopelnic Vasile 2008-.