Vicariatul Greco Catolic Ucrainean din Romania

BISERICA GRECO-CATOLICA UCRAINEANA SIRET JUD. SUCEAVA, BUCOVINA | Vicariatul grecocatolic ucrainean

Parohia din Siret

SCURT ISTORIC AL BISERICII GRECO –CATOLICE UCRAINENE SIRET JUD. SUCEAVA, BUCOVINA

DSC05065

                    Biserica Greco-Catolică Ucraineană din orasul Siret, jud.Suceava, Bucovina a fost înființată ca parohie in anul 1812. Sfanta Biserică a fost construită din caramidă in perioada anilor1906-1908 si sfintită cu Hramul “Schimbarea la Față a Mântuitorului Isus Hristos” de Episcopul Greco-Cat. Ucrainean Grigorie. Preotul paroh care a construit această Sf. Biserica, Klement Zlepko a detinut și functia de Administrator Apostolic al greco-catolicilor ucraineni din România, slujind aceasta parohie in perioada 1908-1933.

Succesorul sau, preotul Vladimir Vorobchevici a slujit cu vrednicie acest Sf. Lăcaș păstrând credinta credinta greco-catolică ucraineană până in anul 1990.

A urmat la slujire preotul Vasile Popovics de vrednica pomenire ca paroh si Vicar General special al greco-catolicilor ucraineni din România, in perioada1992-1996 când a fost restaurată complet Sf. Biserică (exterior, pictura interioara, reconditionarea Sf.Iconostas) de către pictori profesioniști din Ternopyl Ucraina.

Din 1996 a fost numit ca paroh la aceasta Sf. Biserica preotul Vasile Vitalii Popovics.

In anul 1998 Sf.Biserica a fost resfintita dupa restaurare de PS . Ioan Sisestean.

Sfantul locas a fost vizitat de-a lungul timpului de:

PS. Iulian Voronovsky Rectorul Institutului TeologicGreco-Catolic”Sf.Duh”Lviv Ucraina

PS. Sofron Dmeterko, Ivanofrankyvsk Ucraina mai 1999

Preafericitul Patriarh Lyubomyr Huzar

PS. Pavel Vasylyk Episcop de Kolomya Cernăuți

06 august 2000 cu ocazia celebrării “Jubileului Nașterii Mântuitorului Isus Hristos” am fost onorați cu prezența Excelenței Sale Arhiepiscopul Jean Claude Perisse, Nunțiu Apostolic al Sf. Scaun in Romania la acea dată si a Monseniorului Ioan Duma reprezentant al Bisericii Romano-Catolice.

2007 Sf. Biserica a fost vizitată de P.S. Dionisie Lyahovich Administrator al ucrainenilor greco-catolici din Europa, Italia.

2007 PS. Bohdan Dzyurah Episcop vicar al Kievului

2011 PS. Iosif Mylan Episcop vicar al Kievului

De asemenea Sf.Biserica a fost vizitată de înalți prelați ai Bisericii Greco-Catolice din Romania:

Preafericirea Sa Lucian Muresan Arhiepiscop , Mitropolit si Cardinal al BRU

PS Virgil Bercea Episcop de Oradea

PS Ioan Gutiu Episcop de Cluj Gherla

PS Alexandru Mesian Episcop de Lugoj.

In anul 2012 Sf.Biserica a fost vizitată de PS.Vasile Bizau cu ocazia vizitei pastorale si a Jubileului de 200 de ani de la înființarea Parohiei.

Menționăm faptul că am fost vizitați si binecuvântați de Excelența sa Cardinalul Patrick O’Brian capul Bisericii Catolice din Irlanda.

Sf. Biserica Greco-Catolica din Siret deserveste 897 de credinciosi greco-catolici ucraineni. De aceasta parohie apartine si filiala Gropeni la 9 km de orasul Siret cu Biserica din lemn din anul 1910 cu Hramul ,,Nasterea Maicii Domnului”care deserveste 142 de credinciosi. De mentionat faptul că această Biserică a fost vizitată de scriitoarea ucraineană Olga Kobylansky care o mentionează in scrierile sale.

De asemenea de parohia noastră aparține si filiala Vicșani cu 12 familii situată la 12 km de orasul Siret.