Vicariatul Greco Catolic Ucrainean din Romania

Parohia din Sadău Brodina | Vicariatul grecocatolic ucrainean

Parohia din Sadău Brodina

ISTORIA PAROHIEI GRECO-CATOLICE

SADĂU-BRODINA , jud. Suceava

 

 

Parohia din Sadău este pomenită pentru prima dată , conf Şematismului/1936 în anul 1873 cînd , la ordinul Împăratului Imperiului Austro-Ungar, s-a construit Biserica de lemn cu hramul bisericii Sf. Apostoli Petru şi Pavel pe data de 12 iulie.

Localitatea se află în inima munţilor la 46 km de oraşul Rădăuţi care oficia slujbele şi celelalte servicii divine prin deplasarea preoţilor în această zonă. Astfel , incepînd cu anul 1883 , a fost delegat un administrator apostolic în persoana lui Silvestru Sembratovici care a făcut diferite demersuri şi din anul 1888, s-a înfiinţat această parohie ca fiind de sine stătătoare.

În arhiva Parohiei se află Cartea de Vestiri din 1899 – 1961 , vol. 2 nr. 9 din care reiese foarte clar activitatea religioasă susţinută de această Biserică .

Din acea perioadă datează şi Casa parohială de lemn împreună cu anexe cum ar fi Praznicarul şi Clopotniţa iar Casa Cantorală despre care se face vorbire în unele izvoare istorice , nu mai există. După anul 1947 , odată cu abdicarea Regelui Mihai I şi abolirea Monarhiei , regimul comunist nou instalat a decretat în 1948 , trecerea Bisericii Greco-Catolice în ilegalitate şi împreună cu alte Parohii şi Parohia din Sadău a fost închisă în mod abuziv iar unele dintre bunurile cele mai de preţ au fost confiscate sub masca trecerii lor în Patrimoniul de Stat sau trecute abuziv în proprietatea Bisericii Ortodoxe din Sadău.

Între anii 1948 – 1961 , activitatea Bisericii a continuat într-un ritm scăzut  odată pe lună  timp în care un preot ortodox care cunoştea limba ucraineană , se deplasa de la Rădăuţi pentru a oficia diferitele servicii religioase.

Din surse populare reiese că în anii 1980-1990 , preotul greco-catolic TONIUC Isidor după eliberarea lui din închisorile comuniste , a oficiat multe slujbe în această biserică dar se presupune că o făcea pe ascuns. Ca o remarcă , putem menţiona că această parohie este singura din Bucovina care , cu toate că în 1924 , România a adoptat calendarul nou , Gregorian, a rămas la calendarul Iulian aşa cum sînt şi celelalte parohii învecinate , astăzi aflate pe teritoriul ucrainean .

După 1990 , cu ajutorul preotului VOLOSCIUC Ioan din Rădăuţi ( Vicar special ucrainean) , se redeschide Parohia Sadău şi se redobîndeşte şi Casa Parohială care a funcţionat intre anii 1960-1990 , ca şcoală generală şi primul pr. paroh este Vasile VOLOSCIUC ( 2000-2007 )

În cimitir găsim urme şi monumente vechi, inscripţionate în limbile: ucraineană , slavonă , germană , maghiară , polonă şi română.

Din anul 2007 , luna septembrie , pr. Paroh este Vasile STOICA n.1962.01.29 care are studii în Polonia , Univ. Catolică Lublin-Univ.Catolică Opole , hirotonit la 21.09.1993 la Iaroslav Pl. De către arh. Ian Martineac Arh. de Peremîsl -Varşovia.

Liturghiile de duminică şi sărbători se oficiază la ora 10 iar în cursul săptămînii , la ora 8.